Breaking News

OGY - Krónika 3. rész (kérdések)

A magyar-székely összetartozás napjának létrehozásáról, a szociális tűzifaprogramról, a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásáról és a fővárosi Hős utca droghelyzetéről beszéltek a képviselők hétfőn a kérdések között.

Jobbik: a kormány támogatja a magyar-székely összetartozás napjának létrehozását?

Szávay István (Jobbik) emlékeztetett arra a javaslatára, hogy az Országgyűlés nyilvánítsa a magyar-székely összetartozás napjává október 16-át, az 1848-as agyagfalvi székely nemzetgyűlés kezdetének dátumát. A képviselő azt kérdezte, hogy a kormány támogatja-e az indítványt.

Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár azt felelte, hogy az ügynek nem csak szimbolikus jelentősége, de valós üzenete is van. A kezdeményezést a kabinet támogatja, de ahhoz benyújt egy olyan módosító javaslatot, ami egyértelműsíti, hogy a székelyek elválaszthatatlan részét képezik a magyar nemzetnek - közölte.

MSZP: miért nincs több pénz a szociális tűzifára?

Szabó Sándor (MSZP) arról beszélt, hogy a szociális tűzifaprogramra 2320 önkormányzat jelentkezett, akik összesen 5,5 milliárd forintot igényeltek, a költségvetés azonban csak négymilliárd forintot biztosít erre a célra.

Miért nem különítenek el nagyobb keretösszeget? - kérdezte a képviselő.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára azt felelte, hogy a kormány sokat tett a lakhatási költségek csökkentésének érdekében. Példaként említette, hogy a vezetékes szolgáltatások árát is érinti a rezsicsökkentés.

A kormányzat a családoknak alanyi jogon járó szociális támogatásokat a járási hivatalokhoz telepítette, miközben az önkormányzatok számára több mint harmincmilliárd forintot biztosít a költségvetés ilyen célokra - emelte ki.

DK: eltávolíthatnak egy ügyészt a politikai véleménye miatt?

Arató Gergely (DK) azt mondta, hogy három Facebook-poszt miatt fegyelmi úton menesztettek egy 13 éve a pályán lévő ügyészt. Eltávolíthatnak-e valakit az ügyészségről politikai véleménye miatt, lehet-e ügyész az, aki nem mindenben osztja a kormány álláspontját, terveznek-e az ügyészségen "további politikai tisztogatást"? - tette fel kérdéseit. 

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese azt mondta, hogy az érintett ügyész magatartásával sértette az ügyészi hivatás tekintélyét. Az ügyészek nem lehetnek tagjai pártnak és politikai tevékenységet sem folytathatnak, ez a tilalom általános érvényű és független a tevékenység formájától és tartalmától - szögezte le.

LMP a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásáról

Ungár Péter (LMP) emlékeztetett arra a javaslatára, ami ugyanakkora fizetést adna a fogyatékosok nappali otthonában dolgozó gyógypedagógusoknak, mint amekkorát a speciális iskolákban dolgozó társaik kapnak. A képviselő egy másik javaslatára is felhívta a figyelmet, ami meghatározná, hogy egyes megyékben minimum hány oktatási intézménynek kell sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket fogadnia.

A politikus azt kérdezte, hogy a kormány támogatja-e az indítványokat.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt felelte, hogy a pedagógiai intézményben dolgozó pedagógusok a pedagógusi, a szociális intézményekben dolgozó társaik pedig a szociális bértábla alapján kapják az illetményüket.

A sajátos nevelési igényű gyermekek és családjaik segítése az elmúlt években is fontos volt a kormány számára, de ha a parlament a képviselő javaslatát fogadná el, akkor több intézményt is kizárnának az ellátásból - hívta fel a figyelmet.

Hatékony drogstratégiát kér a kormánytól a Párbeszéd

Burány Sándor (Párbeszéd) arról beszélt, hogy a kőbányai Hős utcában élők a szociális válság és a kilátástalanság miatt nyúlnak a drogokhoz. Az alapproblémát kezelni kell, ezért komplex drogstratégiára van szükség, a Fidesz azonban nem erre törekszik, hanem fallal zárja körbe az utcában álló elhíresült házat, és ezzel egy gettót hoz létre - jelentette ki.

Azt kérdezte, hogy a kormány akar-e hatékony drogstratégiát kialakítani.

Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár azt felelte, hogy a kormány rendelkezik egy korszerű drogstratégiával, amit folyamatosan és hatékonyan hajt végre. Megjegyezte, hogy akár már miniszteri rendelettel is fel lehet lépni az új pszichoaktív anyagok ellen.

Az államtitkár azt mondta, hogy a nyolcvanas években az említett Hős utcai épülettel szemben szolgált sorkatonaként és a házat már akkor is súlyos közbiztonsági és drogproblémák jellemezték. A kormány megteremtette a góc megszüntetésének feltételeit, az önkormányzat, a környék érdekében, egy ideiglenes védelmet hoz létre - szögezte le.

Fidesz: hogyan fejlesztik a Szombathely-Kőszeg közötti közutat?

Ágh Péter (Fidesz) azt kérdezte, hogy milyen lépéseket tervez a kormány a Szombathely-Kőszeg közötti közúti kapcsolat fejlesztésének érdekében. Arra is kíváncsi volt, hogy milyen ütemben zajlik az előkészítés.

Cseresnyés Péter, az innovációs és technológiai tárca parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy a projekt a rövid- és középtávú közútfejlesztéseket támogató kormányhatározatokban is szerepel. Az előkészítés becsült összege 1,8 milliárd forint, amihez a kabinet biztosítja a forrásokat - tette hozzá.

(MTI)

Nincsenek megjegyzések