Breaking News

Nézőpont: példa nélküli a negatív hírözön Magyarországgal szemben

Nem csökkent a kritikus hangvételű írások aránya Magyarországgal szemben a nemzetközi sajtóban tavaly 2015-höz képest – jelentette ki Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Németországban ugyanakkor 50-ről 60 százalékra emelkedett az ilyen cikke aránya, ami példa nélküli. Ilyen mértékű negatív hírözön még nem volt sem Németországokban, sem más országokban hazánkkal szemben – tette hozzá.

A német sajtóban a leghangsúlyosabb téma a bevándorláspolitika volt, ebben a körben 56 százalékos volt a kritikus cikkek aránya. A magyar kvótareferendum kapcsán 76 százalékos volt a negatív cikkek aránya. Mindez azt tükrözi, nagyon egyhangú a német sajtó a magyar bevándorláspolitika kapcsán. A német olvasók nem is találkozhattak azokkal az érvekkel, miért írnak ki referendumot Magyarországon a kérdésben, és miért tesz lépéseket a magyar kormány. Így nem is lehet csodálkozni azon, a német közvélemény miért támogatja azt a bevándorláspolitikát, amit Angela Merkel német kancellár vagy Martin Schulz, a szociáldemokraták elnöke képvisel – fejtette ki.

Látszik az is, hogy – Németországban, Franciaországban és Olaszországban – a politikai elit véleményéhez csatlakozik az újságírás. Ezekben a magyar bevándorláspolitikával szemben kritikus országokban magasabb volt a negatív hangvételű cikkek aránya – mutatott rá.

Arra a kérdésre, mennyire jellemző a német sajtóban az, hogy megjelenítik a másik fél álláspontját, azt válaszolta: egyáltalán nem. Az lenne kívánatos, ha a tárgyilagos, semleges cikkek aránya nőne. Ez azt jelentené, hogy több álláspontot is megismerhetnének a német olvasók.

Beszélt arról is, hogy Martin Schulz megjelenése Angela Merkel számára nagy fejtörést okozott. A balliberális szavazókat ugyanis elszipkázza a CSU/CDU-tól A kancellár bevándorláspolitikájával a jobbszélről is veszített szavazókat, így két szék közül könnyen a pad alá eshet, hiszen a centrumban nincs annyi szavazó, mellyel meg tudja nyerni a választást – véli az elemző.

Forrás: hirado.hu

Nincsenek megjegyzések