Új szi­get emel­ke­dett ki az apadó, je­ge­sen zajló Du­ná­ból, Bu­da­pest kö­ze­pén!

Fu­tó­tűz­ként ter­jed a geo­ló­giai lát­vá­nyos­ság híre. Máris tu­ris­ta­lát­vá­nyos­ság lett a Mar­gitka.
A napok óta tartó extrém hideg egybefüggő, vastag jégpáncélt növesztett állóvizeinkre, de a Dunán is hatalmas jégtáblák úsznak. Ráadásul a rendkívül alacsony vízállás miatt új szigetek, csúcsok is kiemelkednek a vízből. Amikre aztán a félig befagyott óriási folyón a feltorlódott jégtáblákon egyensúlyozva viszonylag könnyű kijutni.

A legnépszerűbb a Margit híd déli végénél létrejött új sziget, ami szinte meghosszabbítja a fővárosiak kedvelt kirándulóhelyét. Csak kevesen tudják, hogy a Margit-sziget évszázadokon keresztül több szigetből állt, csak a híd megépítése után töltötték fel a köztük lévő csatornákat. Talán éppen egy régi, már elkapart sziget éledt most ujjá a pestiek nagy örömére! Máris nevet adtak neki, úgy becézik: MARGITKA!
Az extrém geológiai képződmény híre futótűzként terjed, máris csodájára járnak a kalandvágyó fiatalok, sőt tegnap már több külföldi turistát is láttunk a helyszínen. Sokan okostelefonjukkal fotózzák a nem mindennapi csodát, néhányan viszont komoly fényképezőgépekkel lőnek képeket.

A Parlament és a budai vár lenyűgöző ebből a szögből, ám a képeknek igazi értéket a ritka lehetőség ad. Az pedig hab a tortán, hogy az új sziget partján a zajló folyó miatt hatalmas jégtáblák torlódtak egymásra, néhol félméteres magasságban. A látvány valóban pazar!
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog