Putyinnal találkozik a legtöbbet Orbán

Lassan már hagyománnyá válik, hogy minden februárban találkozik egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Két éve Putyin jött a magyar fővárosba, tavaly februárban Orbán repült Moszkvába, most pedig feb­ruár 2-án ismét az orosz elnök keresi fel magyar kollégáját.
A találkozó fő témái: paksi atomerőmű, gázszállítás és az oroszok elleni szankciók kérdése

Ilyen sűrűséggel egyetlen más kollégájával sem találkozik a magyar kormányfő, egyedül a bolgár miniszterelnök, Bojko Boriszov veszi fel a versenyt Putyinnal ezen a téren, vele is háromszor randevúzott Orbán az elmúlt két évben. Más EU-s kormányfővel jóval ritkábban jön össze kétoldalú találkozója: a Blikk számításai szerint a már említett Boriszovval és a máltai miniszterelnökkel együtt is mindössze hat uniós kormányfő látogatott Budapestre Orbán meghívására, míg Orbánt külön csak öt kollégája hívta meg magához ebben az időszakban. Ráadásul úgy tudjuk, Putyin idén egy másik alkalommal is Magyarországra jön: a Blikk információja szerint az augusztus végén, szep­tember elején tartandó pesti dzsúdó-világbajnokságon néz meg pár összecsapást a fekete öves politikus, így szinte biztos, hogy összejön egy újabb Orbán–Putyin találka.

Arról, hogy pár hét múlva miről tárgyalhat egymással Orbán és Putyin, egyelőre nem árulták el.

"Az orosz államfő budapesti látogatásának szervezése folyamatban van. A programról később tudunk tájékoztatatást adni" – válaszolt a Blikk tárgyalási témákat firtató kérdésére Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Várhatóan szó esik majd a paksi atomerőmű bővítéséről, amit orosz hitelből orosz vállalatok építenének 3700 milliárd forintért, és a gázszállításokról. Putyin vélhetően lobbizni fog Orbánnál az Oroszország elleni uniós szankciók eltörlése ­miatt, amit a Krím orosz megszállása miatt vezettek be. Egy biztos: február 2-án meg fog bénulni a főváros. Két évvel ezelőtt a belvárosból és a reptérhez vezető utakról kitiltották az autókat, hogy Putyin konvoja akadálytalanul haladhasson. Putyinék védelme 188 millió forintba került, de ő is hozta a saját testőrségét.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog