Öt év után hidegrekord Magyarországon

Öt éve nem volt ilyen hideg Magyarországon - közölte ma az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ma reggel a Pest megyei Tésán mínusz 23,7 Celsius-fokot rögzített az automata. De vajon hol lehet a Földön a leghidegebb? Figyeljük a fagymarás-indexet! Na de az micsoda?
Érdekességként megjegyezték azt is, hogy január 7-én az átlagos (a 1981-2010-es átlag szerinti) maximum hőmérséklet plusz 2, a minimum mínusz 4 fok. Most az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 12 és mínusz 5 fok között valószínű, (Nyugat- és Közép-Magyarországon várható a magasabb, északkeleten az alacsonyabb érték). Késő estére mínusz 17 és mínusz 8 fok közé süllyed a hőmérséklet, (az északi völgyekben lesz a leghidegebb).

Holnapra virradóan ennél is hidegebb lesz, az ország leghidegebb pontjain akár mínusz 25 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint az extrém hideg miatt jelenleg is másodfokú a figyelmeztetés a fővárosban, továbbá Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Pest megyében. Szintén a hideg miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Szintén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a gyenge hófúvás veszélye miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, továbbá a viharos szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében. 

Ha vacogás közben elgondolkodna, hol lehettek a Földön a  leghidegebb hőmérsékletek, a válasz egy borzongató: nem tudjuk pontosan. Hiszen csak onnan van hiteles adat, ahol megbízható mérőállomás működik. A FÖLDGÖMB szerdte össze az adatokat.

A leghidegebb földi hőmérsékletet, -89,2 ºC-ot az antarktiszi, orosz Vosztok állomáson mérték 1983. július 21-én. Majd 2010. augusztusában műholdas mérésekkel -93,2 fokot regisztráltak - jégfelszínen. Ugyan ez nem a szabályos felszín felett mért érték, ám a szakértők szerint így is rekordot dönthetett a referenciamagasság léghőmérséklete.

Szintén ide kapcsolódik a legalacsonyabb havi átlaghőmérséklet is, -72 ºC. 
Az eddig mért legalacsonyabb évi átlaghőmérsékletet is antarktiszi műszerekről olvasták le. Az 1965-1969 között működő, kontinens-belseji Plateau állomáson, 3625 m-es magasságban -56,4 ºC volt az érték. 

Az állandóan lakott területek hidegrekordját a szibériai Ingyigirka folyó partján fekvő, kb. 800 lakosú Ojmjakon tartja, ahol 1933. február 6-án -71,2 ºC-ot mértek. Emellett ez a település büszkélkedhet a Föld egy pontján mért legnagyobb abszolút hőmérséklet-ingadozás rekordjával: 109,2 ºC-kal. 
Hazánkban 1940. február 17-én, Görömböly-Tapolcán mérték a legalacsonyabb értéket, -35 ºC-ot.

 A kontinensrekordok: 
Európa: -55 ºC, Uszty-Scsugor, Oroszország 
Ázsia: -71,2 ºC, Ojmjakon, Oroszország 
Észak-Amerika: -63 ºC, Snag, Kanada 
Dél-Amerika: -33 ºC, Sarmiento, Argentína 
Afrika: -23,9 ºC, Ilfrane, Marokkó 
Ausztrália: -23 ºC, Charlotte Pass 
Antarktisz: -89,2 ºC, Vosztok állomás
A léghőmérsékleti hidegrekordok önmagában is borzongatóak, ám a valós hidegérzet kialakulásában igen fontos szerepe van a légmozgásoknak is. Ha szélcsend van, jól felöltözve a mínusz 20-30 fok viszonylag könnyen kibírható. Ám ha megmozdul a levegő, meglepően fagyveszélyeztetetté válnak egyes testrészeink (orrunk-arcunk-fülünk-ujjaink). Ezért az igazán hideg telű térségekben a hőmérséklet és a szélerősség figyelembevételével fagymarás-indexet is közölnek az időjárási hírek.

1600: a fagymarás kialakulásának lehetősége
1800: a fagymarás néhány perc alatt bekövetkezik
2000: a szabadon hagyott bőrfelület 1-3 perc alatt megfagy
2300: a szabadon hagyott bőrfelület 1 percen belül megfagy. Kint tartózkodni veszélyes!
2700: a szabadon hagyott bőrfelület fél percen belül megfagy. Extrém veszély! Nem ajánlott a szabadban tartózkodni!
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog