Breaking News

Megyei főzőkonyhákat vizsgált a Nébih az elmúlt évben

Fűszeres, harmonikus ízvilágú, idegen illattól mentes – az előírások szerint ilyennek kell(ene) lennie egy kiváló minőségű ételnek a menzán. De vajon mennyire felelnek meg az elvárásoknak megyénk főzőkonyhái?
Vadas, gulyásleves, kuszkusz és almás-sajtos csirkemell is szerepelt a szolnoki Szegő Gábor Általános Iskola heti menüjében a napokban. A gyerekek legszívesebben mégis a bolognai spagettit és a gyrost fogadják. Ezek az ételek is rendszeresen szerepelnek az étlapon.

Nemcsak a diákok mondanak azonban ítéletet a minőségről a nap mint nap üresre kanalazott tányérokkal, hanem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is rendszeresen vizsgálja a közétkeztetési konyhákat.

A legtöbbnél az ételek minőségével nem volt gond, azonban annál több hibát fedeztek fel az infrastruktúrában.
– Jász-Nagykun-Szolnok megyében összesen 74 főzőkonyha minősítése történt meg a Nébih által az elmúlt időszakban – tájékoztatta honlapunkat a megyei kormányhivatal.
– Az iskolai osztályozás rendszeréből ismerős minősítést alkalmazzák...

Azaz: 100 és 90 százalék között ötös, 89 és 80 között négyes, 79 és 70 között hármas, 69 és 60 között kettes, 60 százalék alatt pedig elégtelen az „osztályzat". A konyha élelmiszer-biztonsági megítélésekor figyelembe vették a műszaki állapotot, a tisztaságot, a személyzet felkészültségét, illetve az adminisztrációs kötelezettségek teljesülését. A vizsgálatok alapján egyetlen idősek otthonában működő konyha kapott elégtelent, a kapacitását meghaladó tevékenységéből adódóan. A visszaellenőrzés alkalmával azonban már közepest ért el az érintett intézmény, így szankcióra nem volt szükség.

Az elmúlt év végéig a további eredmények között 4 elégséges, 32 közepes, 30 jó és 7 jeles minősítés szerepel. Ez azt jelenti, hogy a megyei konyhák közel 10 százaléka teljesít kiválóan. A jeles minősítésű intézmények között szerepel a jászfényszarui Samsung konyha, a Zagyvarékas Községi Bölcsőde főzőkonyha, a jászkiséri Városi Bölcsőde konyhája, a szolnoki Városmajor úti Bölcsőde főzőkonyhája, a kunmadarasi Diákélelmezési Konyha, a jánoshidai iskolakonyha és a szolnoki Móra Ferenc úti Bölcsőde főzőkonyhája.

Jánosi József, Zagyvarékas polgármestere a kiváló minőség titkát abban látja, hogy a településen igyekeznek szinte minden alapanyagot – konyhakerti növényeket, tojást – helyben előállítani, megtermelni.

– Természetesen a szakácson múlik a legtöbb, ő az ételek megalkotója – hangsúlyozta.
– De évek óta nagyon odafigyelünk arra, hogy javuljon a közétkeztetés színvonala, még ha a menzának, mint olyannak nincs is jó híre. Kapjuk a pozitív visszajelzéseket, de szeretnénk tovább is emelni a minőséget. Az iskolai konyha látja el a diákok és az óvodások mellett a szociális ellátásban részesülőket is. Az adagszám növelését, sőt diétás menük bevezetését is tervezzük, ehhez viszont előbb a konyhák fejlesztése szükséges.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, hogy sok konyhában még mindig nem megfelelő a HACCP-rendszer kialakítása. Gyakran az is előfordul, hogy nem megfelelő a karbantartás, illetve előfordul, hogy az alkalmazottak nincsenek teljesen tisztában az előírásokkal. A konyhák minősítése során az is kiderült, hogy minél nagyobb utat tesz meg az étel a főzőkonyhától a tálalókonyháig, annál gyengébb lesz a minősége. Tehát a helyben termelt alapanyagokból, helyben előállított ebéd jobb minőségű. 

A hatóság a jövőben folytatja a minősítést és az ellenőrzés sorozatot. Idén várhatóan a tálalókonyhákat fogják kiemelten vizsgálni.

Egyre inkább ügyelnek a minőségre

A minősítésekkel párhuzamosan a gyermek-közétkeztetésben feltálalt készételek érzékszervi vizsgálatai is zajlanak. Ezeket már több mint három éve kezdték el a gyermekétkeztetés során feltálalt készételek esetében. A vizsgált ételsorok hatvannégy százaléka átlagos, huszonhat százaléka átlag feletti, tíz százaléka átlag alatti minősítést kapott. Az eddig vizsgált és átlag feletti minősítésű ételek többek között a Törökszentmiklós Városi Önkormányzat Városellátó Szolgálat főzőkonyhájáról, a Zagyvarékasi iskola főzőkonyhájáról, Szanyi Istvánné, Ignácz Gábor, Baráti Istvánné főzőkonyhájáról, az Ozirisz Kft.-től, az MB Vagyonkezelő Kft.-től, a Csüllög és fia Kft.-től kerültek gyermekeink tányérjára.

Forrás: szoljon.hu

Nincsenek megjegyzések