Lélegzetelállító asztrofotó készült a Zselici Csillagparkban - kép

A Magyar Csillagászati Egyesület szavazásán a hét képét, a Zselici Csillagpark fotósa, Schmall Rafael készítette, aki a Monoceros (Egyszarvú) csillagkép területén keresett asztrofotós témát: a Kúp-ködöt. Közben azonban rábukkant az IC 447 jelzésű ködösségre.
Sonline/Fotó: Schmall Rafael
– A felvételek egyik rész Kaposfőn, a másik pedig a Zselici Csillagparkban készült – mondta Schmall Rafael kaposfői fotós. – Kaposfőn sajnos a templomi díszkivilágítás gondot okozott, gyakorlatilag ellehetetlenítette az asztrofotózást, mert túl nagy a fényszennyezés. A csillagpark viszont ideális helyen van: tágas az udvara, így „el lehet bújni” az autók reflektorjai elől. Szerencsére meglepően tiszta volt az égbolt is a fotózásokkor és ez nagyon sokat számított.

Egy speciális szűrővel, mely gyakorlatilag kizárta a fényszennyezést, órákon keresztül készült a felvétel. – Ahhoz, hogy elkészüljön egy ilyen kép, sok eszközre van szükség – tette hozzá. – Kell egy stabil távcsőállvány, mely képes követni az égboltot és vezérelhető, hiszen így kiküszöbölhető a kopás és a súrlódás hatása. Ezt a kisebb távcsőmechanikák nem tudják, egyszerűen túl gyengék egy nagyobb távcsőhöz, mely ebben az esetben egy 200 milliméter átmérőjű és 800 milliméteres fókuszhosszal rendelkező Newton-féle tükrös készség volt. A távcső kihuzatára került egy régebbi fényképezőgép, mely úgy lett átalakítva, hogy jobban érzékelje a csillagködök vörösségét. Az egész rendszert egy vezetőegység irányította, mely „ellenkormányoz” bármi kimaradás, kopás, súrlódás esetén és vezérli is a fényképezőgépet, hogy mennyi ideig exponáljon és mennyit.

Öt éjszaka alatt összesen húsz órányi felvétel készült, a fotós elmondása szerint azért van szükség ekkora mennyiségre, hogy a kész kép feldolgozása (csillagászati szoftverrel) során keletkező zaj csökkenjen. Tehát minden este ugyanoda kellett visszaállítania a távcsövét.

Forrás: sonline.hu
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog