Lécek, lemezek jelentik az otthont Sereséknek - a kemény mínuszokban is

Lécekből, lemezekből és fóliákból összeállított, -tákolt viskókban él Seres Sándor, a fia, Sándor, illetve a fiú élettársa, Mónika Sarkad külterületén, egy leégett tanya mellett. Hárman havi 80 ezer forintból tengődnek. Most Sarkad nagy része összefogott a családért, és az önkormányzat is felajánlotta a segítségét: egy önkormányzati bérlakást biztosítanak nekik, amennyiben igényt tartanak rá.
Sándor bácsi és Mónika elpanaszolták, hogy öt éve, amikor leégett a tanya és mindenük odaveszett, pár ruhán, illetve néhány adag ételen kívül nem kaptak segítséget. A Kistérségi Humán Szolgáltató Központnál elmondták: az intézmény alapszolgáltatásai körébe tartozó ellátást, ellátásokat felajánlották számukra, de azokat nem vették igénybe, nem éltek a lehetőséggel.

– Postásként tizenéve viszem Sándor bácsinak a nyugdíjat – mondta Matyika Tamás. – Amikor leégett a tanya, akkor A-tól Z-ig mindennel elláttam, felruháztam. Mindig elém jött, tisztában van azzal, hogy nagyjából mikor érkezik a posta. Soha nem panaszkodott. Múlt hét hétfőn azonban már nem jött elém, így be kellett gyalogolnom a tanya felé. Ott, a bejáratnál fogadott, teljesen legyengülve, és könnyek között mesélte, hogy négy nap óta nem tud mivel begyújtani.

Matyika Tamás a történetet folytatva elmondta, hogy azonnal cselekedett, intézkedett, így már aznap kapott tüzelőt a család. Ezt követően pedig a Facebook közösségi portálon osztotta meg Sándor bácsiék történetét és helyzetét, aminek révén szinte az egész város összefogott és mindenféle adományt ajánlott fel nekik: ruhát, bútort, tartós élelmiszert. Azok első felét már el is juttatták Sándor bácsiéknak, a többi pedig folyamatban van, a költöztetés után tervezik.
– Azonnal kaptak tüzelőt – emelte ki dr. Mokán István, Sarkad polgármestere, milyen intézkedést hozott, amikor pár nappal ezelőtt megismerte a család helyzetét. Hozzátette, Sándor bácsinak, a fiának és élettársának felajánlottak egy önkormányzati bérlakást, emellett segítenek a költözésben és a bebútorozásban is a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ közreműködésével, ha szükséges.

Elmondta, jelenleg szinte az összes önkormányzati bérlakás foglalt, egyedül a Vár utca 31. szám alatt van üresedés. Az egy 57 négyzetméteres, két szobás, konyhás, fürdőszobás és előszobás ingatlan. Mivel önkormányzati bérlakásról van szó, nem tehet kivételt, bérleti díjat kell érte fizetni, ami havonta 17 100 forint, ezen felül még a rezsit kell állnia az ott lakóknak.

– Bármikor költözhetnek, vihetik a kulcsot – hangsúlyozta dr. Mokán István. Kiemelte viszont azt is: senkit nem kényszeríthetnek a felajánlott segítség elfogadására.

Még több a Békés Megyei Hírlap csütörtöki számában. A Hírlapra itt fizethet elő.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog