Breaking News

Kevesebb fát gyűjtött a fenyőjárat Debrecenben, mint tavaly – videóval

Kedden befejezi működését a kidobott fenyőket elszállító fenyőjárat. Az AKSD idén azokról a helyekről is elvitte a fákat, ahová egyébként tilos kirakni a fenyőket. A cég hulladéklerakó telepén marhatrágya minőségű komposzt készül a kidobott fenyőfák segítségével.
Vízkereszt után az AKSD Kft. újra beindította a karácsonyfákat begyűjtő járatát. Azt kérték a lakosoktól, hogy a kidobott fenyőket ne tekerjék nejlonba, és lehetőleg ne hagyjanak rajta semmilyen díszt sem.

A gyűjtőjárat január végéig járja a várost, a fenyők többségét már az első két héten kidobták ugyan, de még ma is volt mit elszállítania a társaságnak. Igaz, idén a tavalyi évhez viszonyítva 30 százalékkal kevesebb, alig több mint 20 tonna fenyőt szállítottak el a város területéről.

- A lakóparkok zöld területén, ahol elvileg tilos hulladékot lehelyezni, ott a kollégáink ezer darab fenyőfát találtak. Ezekkel az történt, hogy a parkfenntartó kollégáink kihúzták azokat olyan helyekre, ahonnan a munkatársak el tudták szállítani – nyilatkozta Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője.

A kidobott fenyők a hulladéklerakóba kerülnek. Czabán Attila csoportvezető azt mondta, a komposztáláshoz szükséges anyagokat úgynevezett prizmába rakják. Ebben 60-65 fokon zajlik le az a folyamat, amivel marhatrágya minőségű tápanyag készül.

- A fenyőapríték is az egyik legfontosabb alkotóeleme a komposztálási folyamatnak, ugyanis mindamellett, hogy a szenet biztosítja a komposztálási folyamat során, olyan térszerkezetet is ad a prizmának ,ami lehetővé teszi, hogy a komposztálásban szerepet játszó baktériumok levegőhöz jussanak – magyarázta Czabán Attila, az AKSD Kft. komposztálási csoportvezetője.

Az AKSD az elkészült komposztot értékesíti, a mezőgazdaságban hasznosítják. Akár szántóföldeken, de kiskertekben is lehet alkalmazni a készített komposztot.

Nincsenek megjegyzések