Breaking News

Húszmillió köbméter jég borítja a Tisza-tavat

Hetek óta összefüggő jégfelület borítja a Tisza-tavat, s a ritka alkalmat kihasználva jégvitorlások, lékhorgászok, túrázók járják a tározót.
FOTÓ: Mészáros János
– Immár harminccentis jég borítja a Tisza-tó térségét, összességében mintegy húszmillió köbméter jég borítja a tavat – mondta el Fejes Lőrinc, a Kötivízig Kiskörei Szakaszmérnökségének vezetője.

– Mind a Tisza-tavon, mind pedig a Tiszán nem minden évben tapasztalható jéghelyzet alakult ki, hiszen 2017 januárja több szempontból felülmúlta az elmúlt évek hasonló időszakait. Az 1963 óta vezetett nyilvántartás szerint a sokéves január havi átlaghőmérséklet –1,3 °C, míg ebben az évben eddig az átlaghőmérséklet –6,4 °C.

– Az adatok szerint ötvenhárom évvel ezelőtt, 1964-ben volt a leghidegebb január, akkor a januári átlaghő –9 °C volt. Az elmúlt közel harmincöt évet tekintve mindössze kilenc olyan év volt, amikor a jeges napok száma meghaladta a sokévi átlagot. A vastag jégtakarót kihasználva benépesült a téli Tisza-tó, megjelentek a jégvitorlások, lékhorgászok, több kikötő is szervez jégtúrákat.

– Mi magunk is szervezünk szakmai bejárásokat, hiszen ilyenkor olyan területek is megközelíthetőek, melyek nyáron a magasabb vízállás és dúsabb növényzet miatt csak nehezen járhatóak. Egyedül a hallépcső jégmentes a folyamatosan áramló víz miatt. Épp ezért itt az utóbbi időszakban megjelentek a vidrák és hódok is.

Abban bíznak, hogy lassan olvad el

A vízügyi szakemberek bíznak benne, hogy ez a hatalmas jégtömeg lassan olvad el és nem okoz problémát.
– Folyamatosan figyeljük az előrejelzéseket. Reménykedünk benne, hogy a Tisza felső vízgyűjtő területéről nem indul el nagyobb áradás még az itteni olvadás előtt, bár természetesen pontos forgatókönyvvel készülünk a nehezebb helyzetekre is – tette hozzá Fejes Lőrinc. – A zajló jég ugyanis komoly károkat okozhatna. Megelőzésként ekkor kellene bevetnünk a készenlétben lévő jégtörő hajókat, melyeket jelenleg úgymond „melegen tartunk”. A szakemberek folyamatosan figyelik a folyón, illetve a tavon a jéghelyzet alakulását is az árvízvédelem miatt, napi jégjelentő szolgálat működik.
Amint a szakaszmérnök hozzátette, a kiskörei erőmű működését nem befolyásolják a mostani időjárási viszonyok.
– Normál téli üzemrend szerint folyik a munka, jelenleg is három turbina működik lenn a mélyben – tudtuk meg tőle.

Forrás: szoljon.hu

Nincsenek megjegyzések