Harmincezerért szereztek a rabok okostelefont

Harmincezer forinot kóstál egy okostelefon a rácsok mögött – tudta meg a Blikk egy neve elhallgatását kérő egykori börtönlakótól. Hatalmas port kavart tegnapi cikkünk, amelyben megírtuk: saját mobiljával készített fotókat posztolt a rácsok mögül a ­Facebookra a szombathelyi börtön egyik lakója.
A férfi lelkesen posztolta újévi jókívánságát is a közösségi oldalra. A cikk nyomán jelentkező, neve elhallgatását kérő informátor szerint, aki egyébként a szombathelyi börtönben is megfordult, nem elszigetelt esetről van szó: sok rabnak van „odabent” okostelefonja.

"A tarifa harmincezer forint, ennyiért lehet hozzájutni a telefonokhoz" – kezdte a férfi. "Sokan úgy csinálják, hogy összebarátkoznak olyan más rabokkal, akiknek enyhébb a bűntetésük, ezért kijárhatnak civil munkahelyekre dolgozni. A pénzt a rokonok bevonásával, egy bankszámlaszámra kell elutalni, és amikor megérkezik az összeg, élesítik a kártyát. Több rab is abból él a börtönben, hogy nagyon húzós tarifáért kölcsönadják a telefonjukat olyanoknak, akiknek nincs készülékük" – avatta be a Blikket a börtönvilág rejtelmeibe a volt elítélt.

A férfi szerint azon túl, hogy a rokonokkal tarthatják a kapcsolatot, a másik nagy haszna a mobilnak, hogy lehet csajozni.

"Esténként órákat beszéltem vagy leveleztem olyan lányokkal, akik direkt a rosszfiúkra buktak. Imádták, ha küldtem fényképeket is, amin rabruhában feszítek" – folytatta a mára jó útra tért férfi.

Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő szerint komoly veszélyt jelent, ha a rabok kontroll nélkül telefonálhatnak, internetezhetnek.

"Könnyen tarthatják a kapcsolatot korábbi társaikkal, ez melegágya lehet a szervezett bűnözésnek" – vélekedett a szakember.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) tájékoztatása szerint 2016-ban összesen 1459 illegális mobiltelefon bejutását akadályozták meg munkatársaik. Az eset ­mia­tt belső vizsgálat indult, szigorításokat azonban egyelőre nem tervez a szervezet vezetősége.

"Az intézményekben eddig is az előírásoknak megfelelően ellenőrizték az elítélteket, ahogy ezután is" – közölte Orosz Zoltán, a BVOP sajtószóvivője.

Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog