Fodros jégpáncélt fújt a Balatonra a sarkvidéki szél

Senki ne induljon el ész nélkül csúszkálni a Balatonra!
Hiába a farkasordító hideg és a –18 fok, a tó jege életveszélyes! Bár néhol már tegnap is 8 centis volt a jég és egyre hűl a levegő, ami 12 centire is hizlalhatja a táblákat, a ­szibériai hideg óriási szélviharral tör be Magyarországra.

– A 70–80 kilométeres szél hatására a jégtáblák megmozdulnak, feltorlódnak és a szabaddá váló vízfelület gyorsan befagy. Az új jég már nem lesz olyan vastag és beszakadhat a korcsolyázók alatt – magyarázta Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.
Siklósi Gabriella, a vízügyi szolgálat szóvivője szerint tovább dagad a jégpáncél.

– A siófoki mólónál némelyik már most 2 méteres volt, hétvégére 6 méteresek is lehetnek, ha a pénteki szélvihar összetöri a tó összefüggő jegét – mondta.

Hajdú Márton, a katasztrófavédelem szóvivője arra figyelmeztet mindenkit, hogy csak az önkormányzatok által táblákkal, bójákkal kijelölt helyeken menjenek a jégre.

– Egyedül senki ne induljon el, legyen nálunk mobiltelefon! Ha baj van, a 112-es segélyhívót kell hívni, a beszakadt részt csak négykézláb vagy hason csúszva szabad megközelíteni, és kötéllel vagy ággal kihúzni a bajba jutottat!
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog