Breaking News

Felfüggesztett fogházat kapott az apa, aki őrült száguldozás után kerítésnek csattant Debrecenben

Bűnösnek mondta ki csütörtökön a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki 2015 júliusában okozott súlyos balesetet Debrecenben, a Monostorpályi úton. A férfi 137 km/órás sebességgel száguldott az úton, az anyósülésen a fia is vele utazott. A jármű lesodródott, majd egy ház kerítésének csapódott, totálkáros lett, a fiú maradandó fogyatékosságot szenvedett.
Cs. Zoltánt a bíróság maradandó fogyatékosságot és súlyos egészségromlást okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt 1 év 2 hónap fogházbüntetésre ítélte, 3 évre felfüggesztve, valamint 2 év 2 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. Az ügy másik két vádlottját segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek Nagy Zsuzsanna bíró tanácsa, ők 300 és 330 ezer forint pénzbüntetést kaptak.

A bíróság elfogadta a vádirati tényállást. Eszerint az elsőrendű vádlott 2015. július 12-én, este 8 óra előtt haladt a Monostorpályi úton, a Málna utca felől az Alma utca irányába, legalább 137 km/h sebességgel. Az autó a 73/B. számú ház előtti kanyarban lesodródott az úttestről, előbb egy fának ütközött, majd nekicsapódott a 69-es számú ház kerítésének, végül a járda és az út közötti betonozott területen állt meg. Az autó totálkáros lett. Az ütközés erejét mutatja, hogy a gépkocsiból a motor kiszakadt és az úttest közepéig repült. A balesetben az elsőrendű vádlott súlyos, utasa életveszélyes sérüléseket szenvedett. Sem az autót vezető apa, sem az anyósülésen utazó fia nem volt bekötve. Az ütközés következtében a fiú egészen az úttest felezővonaláig repült ki az autóból.

A balesetet egy másik autó vezetője és utasa – a másod-, és a harmadrendű vádlott – észlelte, de nem álltak meg segíteni. Később egyikük édesapja vitte vissza őket a baleset helyszínére.


A bíróság megállapította: a baleset idején nappali fényviszonyok uralkodtak, az egyenetlen aszfalt száraz volt és gyér volt a forgalom is. A balesetet egyértelműen az okozta, hogy az elsőrendű vádlott a megengedett 50 km/h helyett legalább 137 km/h sebességgel ment. Azt, hogy valóban versenyeztek-e, a bírósági eljárás során nem lehetett megállapítani.

Az autóból kirepülő fiú életét az orvosok mentették meg, de maradandó fogyatékosságot szenvedett. Egészsége súlyosan megromlott, fejsérülése személyiségkárosodást okozott, munkaképessége 50 százalékra csökkent.

A Debreceni Járásbíróság határozatát mindenki tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Debreceni Törvényszék 

Nincsenek megjegyzések