Breaking News

Elbúcsúztatták a Koszovóba induló katonákat a Kossuth téren

Csaknem 300 katona indul útra Koszovóba a békefenntartó küldetés keretében.
A -8 fokos hideg és a szállingózó hó ellenére több százan voltak kíváncsiak pénteken a debreceni Kossuth téren arra hogyan búcsúztatják el a Koszovóba induló több mint 300 katonát.

A béke, a rend fenntartása

Először Huszár János a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka beszélt a 16. váltás résztvevőihez. – Önök hamarosan egy olyan országban kezdik meg szolgálatukat ahol nemrég háború zajlott. A kikényszerített béke még elég törékeny, továbbra is szükség van arra, hogy a KFOR (Kosovo Force) erői a NATO kötelékében jelen legyenek és biztosítsák az ottani népek békés együttélését – jelentette ki. Hozzátette: a kontingens szolgálati ideje alatt hazánk átveszi majd a műveletből kivonuló Portugália helyett a KFOR műveleti tartalék zászlóalj feladatait.

Komoly hagyományok mentén

A tavaly ősz óta készülő, zömében az 5. Bocskai István Lövészdandár állományára épülő kontingens búcsúztatásán dr. Papp László debreceni polgármester arra emlékeztetett, hogy a magyar honvédek régóta és sok helyen vettek már részt békefenntartó feladatokban. Először 1896-ban a török megszállás alatt álló Kréta szigetén volt ilyen feladat, ahol összetűzések törtek ki a görög lakosság és a törökök között. Aztán 1902-ben etnikai és vallási összecsapásokra került sor Macedóniában, amelyek átterjedtek Montenegróra és Koszovóra is. A harcoló feleket 1904-ben többek között szintén az Osztrák-Magyar Monarchia csapatai választották szét.

– A nemzetközi békefenntartó erők csaknem 20 éve, 1999. óta vannak jelen Koszovóban, Dél-Európa békéjének fenntartása érdekében, mely küldetésnek kiemelten fontos szereplői a magyar és a debreceni katonák – hangsúlyozta Papp László.

Forrás: haon.hu

Nincsenek megjegyzések