Cigibírság: 50 ezret is érhet egy slukk

Bár egy öt éve hatályban lévő jogszabály szerint nem lehet rágyújtani a buszmegállókban, vasútállomásokon, szórakozó- és vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben többek között, az eldobott csikkek alapján továbbra is vannak renitensek. A tilosban járók 20 és 50 ezer forint közötti egészségvédelmi bírságra számíthatnak.
2012-ben lépett hatályba az a regula, amely megtiltotta a cigarettázást többek között a közforgalmú intézményekben, munkahelyeken, a szórakozó- és vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben, a buszmegállókban és a vasútállomásokon. A korábbi évek tapasztalatai szerint a közforgalmú intézmények, munkahelyek, vendéglátó- és szórakozóhelyek szinte maradéktalanul figyelnek a jogszabály betartására, és a közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítanak a legtöbbször eljárást.

Az előbbiek miatt inkább békéscsabai buszmegállókban, a buszpályaudvaron és a nemrég megújult vasútállomáson vizsgálódtunk, mennyire jogkövetők a dohányosok. Bár volt olyan várakozóhely, amely makulátlanul tiszta volt, mentes bármiféle szeméttől – lehet, hogy gyakran takarítanak –, akadt olyan is, ahol a fedett részen csikkek voltak eldobálva, jelezve, valaha valaki ott bizony cigarettázott a tiltás ellenére. A környékben is voltak cigarettamaradványok, igaz, azokat lehet, hogy akkor hajították el, amikor felszálltak a buszra.

A buszpályaudvarnál, az egyik legszélső várakozóhelynél két fiatal szívta a cigarettát, nagy füstöt eregetve. Elvileg már ott sem lehetne rágyújtani, bár csak pár méterrel odébb helyezték ki a táblát, mely szerint azon a környéken tilos a dohányzás. Pár lépést téve három fiatallal találtam szembe magam, az egyik kezében is ott „ékeskedett” egy szál cigaretta. A kijelölt dohányzóhelyen – egyedül ott lehet szabályosan rágyújtani a békéscsabai buszpályaudvaron – több fiatal beszélgetett, közben egy-egy nagy slukkot szívva.

Ők elmondták, hogy tisztában vannak a szabályokkal, pontosan ezért választották a cigarettázással egybekötött várakozás helyszínének a kijelölt részt. Hozzátették, hogy olykor találkoznak renitensekkel, de olyat még nem tapasztaltak, hogy bárki is szólt volna a füst miatt. Hogy mekkora bírságra számíthatnak a szabályt megszegők, nem tudták megmondani, csak azt fejtegették, hogy egy pár ezer forintos pénzbüntetés lehetősége is kellő visszatartó erő számukra.

A megújult vasútállomás bejáratától nem messze található a kijelölt dohányzóhely, páran ott lézengtek, a vélhetően nemrég befutott fiatalokkal viszont nem ott, hanem közvetlen a bejárat előtt találkoztam. Ott még rá lehet gyújtani, és vágni lehetett a füstöt. Az épületen belül nem dohányzott senki sem, illetve vélhetően korábban sem tett így senki, mivel egyetlen eldobott csikket sem találtam. A peronok környéke is tiszta volt, bár ebben annak is szerepe lehet, hogy gyakran takarítanak.

Közel négyszáz ellenőrzés

Tavaly januártól november végéig 354 ellenőrzést végeztek Békés megyében a közegészségügyi járványügyi felügyelők: 120 történt közterületeken, buszmegállókban és vasútállomásokon, 234 pedig munkahelyeken és közforgalmú intézményekben – közölte a kormányhivatal népegészségügyi főosztálya. Bírságot egyetlen esetben sem kellett kiszabni, mivel a szakemberek az ellenőrzésekkor nem találkoztak szabályszegőkkel.

Országos szinten tavaly közel 30 ezer helyszínen tartottak ellenőrzést, 10 ezer esetben vasúti pályaudvarokat, buszmegállókat, tömegközlekedési eszközöket vettek górcső alá. A legtöbb szabálytalansággal a közterületeken találkoztak a szakemberek. Majd' 200 esetben szabtak ki bírságot, összesen 5,5 millió forint értékben. A legnagyobb 1 millió forintot tett ki: ezt egy munkahely kapta, mivel ott olyan jelekkel találkoztak – csikkekkel és cigarettás dobozokkal –, amelyek arra utaltak, hogy zárt légtérben, tiltott helyen gyújtottak rá.

Árak a neten

Mától változtak az árakra vonatkozó előírások. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a hivatalos oldalán teszi közzé a dohánygyártmányok tekintetében aktuálisan alkalmazandó kiskereskedelmi eladási árak listáit, márkákra és termékekre lebontva. Egyelőre egy változást vettünk észre: az eddigi árért most nem tizenkilenc, hanem húsz szál cigaretta van a dobozokban.

Forrás
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog