Breaking News

A vitatott fenyvesi kikötő lehet a Balaton központja

Kaposváron tartott lakossági fórumot a nyaralótulajdonosoknak Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere. Nagykanizsára és Pécsre is megy a napokban, gesztust téve annak a három városnak, amelynek a polgárai hajdan nagy szerepet játszottak Balatonfenyves kialakulásában. Az elmúlt évben a kikötő építése, és az iszaposodás miatt került a település a figyelem középpontjába.
Szidták a kikötőt és a polgármestert is

Az iszaposodásról szóló hírek hangosak voltak, ám szakmailag nem elég megalapozottak, mondta a polgármester. Most a jegesedés idején nem tudnak semmit újat, ám a tavasszal sort kerítenek egy vizsgálatra, mert továbbra is a strand marad a legnagyobb turisztikai attrakció az üdülőhelyen, kiegészülve a kikötővel. Ennek tapasztalatairól két-három év üzemeltetés után lehet majd mérleget vonni.

– Szidták a kikötőt, aki a munkákban részt vett és engem is. De az a véleményem, hogy a Fenyves Yacht Klub és Hotel néhány év múlva a Balaton meghatározó sport és turisztikai központja lesz – mondta a kritikákról Lombár Gábor. – Egész évben nyitva áll a kapuja, érdemes bárkinek besétálni oda, és az ott dolgozók megmutatják, hogy milyen komplex élményközpont épült.

Be vannak szorítva a vasút és a part közé

Készül a település fejlesztési terve, ebből hallhattak szemelvényeket a megjelentek. Hangsúlyos szerepet kap a strandfejlesztés, illetve a központ átépítése, és a kikötő környezetének rendezése. A tó megközelíthetőségén is javítani kell, mondta a polgármester, mert érezhetők a nyári hétvégéken a parkolási gondok. A vasútrekonstrúció az ősszel kezdődik és 2018 nyaráig elhúzódik, de az ígértek szerint az üdülési szezonban nem folynak majd kivitelezési munkák.
A kerékpáros turizmus fejlesztése is előtérbe kerül, mert Balatonfenyves az a település, ahol egyetlen centi bicikliút sincsen, be vagyunk szorítva a vasút és a part közé, mondta a polgármester. Aztán a balatonfenyvesi kisvasúttal folytatta

– TOP-os forrásból szerettük volna megoldani az ügyét, volt is egy 600 millió forintos pályázatunk rá, emiatt nem tudtunk más, nagy volumenű strandfejlesztő pályázatot benyújtani – mondta Lombár Gábor. – Végül a kisvasút beruházása nem állt össze a TOP-on belül, de keresünk más lehetőséget rá. Imremajor és Csiszta között szeretnénk felújítani, mert Táska felé már felszedték a pályát a megélhetési síngyűjtők. Napirendre került egy mélyfúrású kutunk hasznosítása, ott egy kiaknázatlan ásványvízforrás van. A tulajdonosai magánszemélyek, felvettük velük a kapcsolatot. Meggyőződésem, hogy a jövő attrakciója a víz lesz.  

Negyvenmillióból megújulhatnak az utak és a járdák

A Nagyberek turisztikai fejlesztése is lendületet vehet, erre már pályáztak helyi egyesületek, és reményt keltő, hogy a kormányzati pályázatok elnyerésénél előnyt élveznek a hasonló ökoparkokra vonatkozó tervek. Imremajor fejlesztése is elengedhetetlen, ott 160 fenyvesi él. A szennyvízcsatorna tervezete lezárult, de a munkák 100 millió forintba kerülnének, amikor Fenyves költségvetése 700 millióra rúg. Ezért kedvező pályázatra várnak.
Negyvenmillió forintból megújulhatnak az utak és a járdák a Sopron, az Aranyosi, a Somogyvári, az István és a Pozsony utcákban. 260 millió forintos pályázatot adtak be a településen a csapadékvíz elvezetésére. Az 1956-ban épült iskola energetikai felújítása sem sokáig halasztható. Ezen kívül az egészségházuk felújítását és a központi strand üzletsorának átépítését tűzték ki célul.

Megemelkedett a az idegenforgalmi adó, amely eddig az egyik legalacsonyabb volt a Balatonnál, 300 forint fejenként és vendégéjszakánként. Ez most 400 forintra nőtt. Az államtól ugyanis eddig a kurtaxa másfélszeresét kapták vissza. Ez Balatonfenyves esetében az jelentette, hogy 20 millió forint idegenforgalmi adó után 30 millió folyt be. Az állam ezt egy az egyhez arányította, vagyis 10 millió forintos lyuk keletkezett a település költségvetésében. Hogy ez ne a helyi lakosokat terhelje, megnövelték a kurtaxát, amelyet a vendég fizet és a tulaj csak továbbít az önkormányzatnak.

Csak az egyenes ági rokon adómentes

Az a baj, hogy nem kérdez az idegenforgalmi adót összeíró ellenőr, csak benéz az udvarba, és felírja az autók rendszámát. 8-10 családtag is lehet ott éppen, akik nem fizetnek a nyaralásért, szólalt fel a lakossági fórumon a kaposvári Kaponya Ottó. Csak az egyenes ági rokon adómentes, a távolabbiakért, még az unokatestvérekért is fizetni kell, figyelmeztetett Lombár Gábor. Ők nyaralhatnak ingyen, de a települést támogatniuk kell. Más üdülőtulajdonosok meg éppen azt kérik, hogy ne térjen be hozzájuk az adóellenőr, és ne zaklassa őket. Ha akarja, beküldöm a revizort, de nem mindenki fog örülni neki, mondta Lombár Gábor. Nem lenne gond, ha befizetnék az adót...

Nyolc zsák levágott fűből csak hármat-négyet visznek el, panaszolta Kaponya Ottó.
– Most gondolkodunk azon, hogy a megváltoztatjuk a hulladékgazdálkodási rendeletünket, mert mások 38 zsák zöldhulladékot tesznek ki, és nonszensz, hogy nincs mennyiségi határ – felelte a polgármester. Miért vannak megszámozva a fák a vasút mellett, talán kivágják őket? – hangzott az újabb kérdés. Nincs kizárva, mondta a polgármester, mert harcolnak azért, hogy ne írtsanak ki minden fát, amikor a vasút környezetét rendbe teszik, és zajvédő falat építenek.

Forrás: sonline.hu

Nincsenek megjegyzések