A köcsög migránnsimogatók ehhez mit szólnak: egy szír menekült erőszakolt meg egy nőt Budapesten

Európában utazgatott, hazánkba fogászati kezelésre jött a szír erőszaktevő
2011-óta utazgatott Európában az a szír menedékkérő, aki szilveszter éjjel megerőszakolt egy nőt Budapesten – nyilatkozta a PestiSrácok.hu-nak Bakondi György. A miniszterelnöki tanácsadó szerdai sajtótájékoztatóján portálunk kérdésére elmondta, a férfi Svédországban folyamodott menedékjogi kérelemért, Magyarországra pedig fogászati kezelésre érkezett. 

Egy korábbi menekülthullámmal érkező, szír származású férfi erőszakolt meg egy nőt Budapesten szilveszter éjjel. Információink szerint az előzetes letartóztatásban lévő férfit azzal gyanúsítják, hogy egy szórakozóhelyen magát görög turistának kiadva ismerkedett meg a sértettel, akivel aztán alkalmi szexuális kapcsolatos is létesített. Ennek során azonban a külföldi férfi egyre erőszakosabbá, durvábbá vált, ezért a sértett a beleegyezését egyértelműen visszavonta, majd kérte a gyanúsítottat, hogy a cselekményét hagyja abba, ő azonban a sértett akarata ellenére, erőszakkal folytatta a szexuális jellegű cselekményeket.

A FÁJÓSFOGÚ MIGRÁNS KIENGEDTE A FÁRADT GŐZT

Bakondi György portálunk kérdésére hangsúlyozta, az eset nem közterületen, hanem egy magánlakásban történt. A szíriai származású gyanúsítottról annyit lehet tudni, hogy 2011-ben érkezett menedékkérőként az Európai Unió területére, és Svédországban fordult menedékjogi kérelemért. Az elmúlt időszakban folyamatosan utazgatott Európában, Magyarországra pedig fogászati kezelésre érkezett, szabadidejében pedig szórakozni indult a városba, így kötötte össze a kellemest a hasznossal – mondta Bakondi.

A miniszterelnöki tanácsadó hozzátette, a nyomozás jelenleg is folyik, a hatóságok ugyanakkor azt szeretnék, ha a büntetőeljárás is Magyarországon zajlana le. A férfi cselekedete kapcsán megjegyezte, “vélhetően nem volt sikeres a svéd integráció”.

A MAGYAR ÁLLÁSPONT HATÁROZOTT

A belbiztonsági főtanácsadó a sajtótájékoztatóján elmondta,  2017-ben továbbra is kiemelkedő biztonságpolitikai és szociális probléma lesz a migráció Európában, a magyar kormány pedig továbbra is keresi a partnereket, akik hazánkhoz hasonlóan meg akarják védeni Európa határait. Hozzátette, a magyar megoldási javaslat – miszerint az illegális bevándorlókat az unió határain túl felállított hot-spotokba kell szállítani, és ott kell lefolytatni a menedékkérelmi eljárást – határozott és előremutató. Ugyanakkor egyes országoknál még mindig napirenden van a családegyesítés engedélyezésének kérdése, vagy egy egységes uniós bevándorlást koordináló szerv létrehozása, amely egyet jelentene a a bevándorlók korlát nélküli befogadásával, és Európában történő szétosztásával.

NAPI SZÁZ FŐ PRÓBÁLKOZIK

Újságírói kérdésre Bakondi György elmondta, migránsok nagyobb csoportja jelenleg nem közelít hazánkhoz, általánossában azonban megjegyezte, körübelül napi száz fő próbál valamilyen módon – vagy a határon, vagy gépjárműben elrejtőzve – illegálisan bejutni hazánk területére, és erre egyelőre a hideg sincs hatással. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az úton lévő menekültek számára nagy veszélyt jelenthetnek a fagyok, ezért az érintett országoknak mindent meg kell tenniük, hogy ne hagyják őket megfagyni.

AZ UNIÓN BELÜL SŰRŰSÖDTEK AZ ERŐSZAKOS CSELEKMÉNYEK

Az elmúlt évet összefoglalva elmondta, hogy továbbra is a balkáni útvonalon és Líbiából Olaszország felé zajlik az illegális tömeges migráció. Míg az előbbin csökkenés, addig az utóbbin növekedés tapasztalható. Ugyanakkor kialakultak alternatív útvonalak is, Bulgária felé, a török-görög határ szárazföldi szakaszán, illetve Montenegró, Románia és Ukrajna érintésével. Ez utóbbi két helyszínen nem vált tömegessé a migráció – ismertette.

A továbbiakban a főtanácsadó felsorolta az Európai Unió intézkedéseit, amelyek szerinte nem voltak elegendőek az illegális migráció megállítására, így az uniós határőrség és parti őrség felállítása sem. Jelezte, az unión belül sűrűsödtek az erőszakos cselekmények és a terrortámadások. Bakondi György közölte, az ENSZ adatai szerint 361 ezren érkeztek a tengeren az unió területére, közülük mintegy 200 ezren Olaszországba, a többiek pedig a görög szigetekre.

NEGYVENNYOLC-EZER MENEDÉKKÉRŐ ELTŰNT

Magyarországra a július 5-ei jelentős jogszabályváltozások hatályba lépéséig 17 800-an jutottak be. Azóta 470 tiltott határátlépés történt, az érkezők jelentős része Románia, illetve Ukrajna felől próbált bejutni az országba. A rendőri erők 10 600 embert akadályoztak meg abban, hogy átjussanak a határkerítésen, illetve 8300 embert kísértek vissza a határ 8 kilométeres körzetéből a kerítés túloldalára.

Az év során – folytatta Bakondi György – 29 400-an nyújtottak be menekültkérelmet, közülük 438-an kaptak politikai menekülti vagy oltalmazotti státuszt. Az elutasított kérelmek száma 4360, és 48 885 ember esetében szüntették meg a kérelem elbírálását, mert az érintett eltűnt. A számok közötti eltérést az okozza, hogy azok 2015-ről áthúzódó adatokat is tartalmaznak – magyarázta a főtanácsadó.

Jelentős változás következett be a kérelmezők állampolgársági összetételében is, 18 ezer afgán, 4900 szír, 3800 pakisztáni, 3500 iraki és 1300 iráni kért menedéket. Jelenleg Magyarországon 829 migráns tartózkodik őrzött szálláson vagy bírósági ítéletre várva nyílt táborban – sorolta a számokat Bakondi György. Továbbá ősszel megkezdődött a határkerítés megerősítése is; a tranzitzónáknál mintegy száz migráns várakozik jelenleg – fűzte hozzá.
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog