27 ezer embernek kell záros határidőn diplomát szereznie

Több mint 27 ezer olyan egykori egyetemi, főiskolai hallgatót tart számon az Oktatási Hivatal, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányaikat, de még nem abszolváltak vagy elhalasztották az államvizsgát. Közülük 6400-an az elmúlt két évben megszerezték a diplomát, a többiek pedig az abszolutóriumot. Nekik az oklevélszerzés még hátravan.
Kihasználták a haladékot azok a korábban a felsőoktatásban tanulók, akik 2005 előtt kezdték meg tanulmányai­kat. Már abszolváltak, de az államvizsgát elhalasztották. Eddig összesen 6405 embernek sikerült az oklevélszerzés – közölte a Magyar Időkkel az Oktatási Hivatal (OH). A felsőoktatási államtitkárság még 2015-ben hosszabbította meg a diploma megszerzésének. Akkor döntés született arról is, hogy 2016 szeptemberéig megszerezhetik az abszolutóriumot azok is, akik egyetemi éveik alatt ezt nem tették meg.

Korábban nem volt megszabva, mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Azokra azonban, akik most tanulnak a felsőoktatásban, már szigorúbb feltételek vonatkoznak, ugyanis az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát.

Az OH tájékoztatása szerint a 2015-ös módosítás célja az volt, hogy lezárulhassanak azok a képzések, amelyek még szerepelnek ugyan a nyilvántartásokban, de  már nincs sok esély arra, hogy befejezik azokat. A 2005 előtt megkezdett hagyományos egyetemi, főiskolai képzések között összesen 27 082 olyan esetet tart nyilván az OH, amikor a hallgatók 2015 előtt nem szereztek oklevelet a tanulmányok ideje alatt, illetve nem zárták le azokat a végbizonyítvány megszerzésével. Ezek folyamatban lévő képzésnek minősültek. Közülük azóta 2015-ben 3469-en, 2016-ban 2933-an megszerezték a diplomát, és idén is már hárman sikeresen záróvizsgáztak. Jelenleg azonban még így is több mint 20 ezren vannak azok, akik az abszolutóriumot megszerezték tavaly szeptemberig, de záróvizsgát még nem tettek.

Ezekben az esetekben még van lehetőség záróvizsgázni 2018. szeptember 1-jéig - tették hozzá. A hivatal hangsúlyozta, hogy a hallgatók többsége már rég lezárta a tanulmányait, tehát a reálisan még várható oklevélszerzések száma ennél sokkal alacsonyabb lesz.

A régebben egyetemre járók esetében a diplomák megszerzését az is hátráltatta, hogy korábban a nyelvvizsga megszerzése a záróvizsgára bocsátás feltétele volt. Nekik indította a kormány a diplomamentő programot, amelyben azok vehettek részt, akiknek kizárólag a nyelvvizsga jelentette az akadályt az oklevélszerzéshez, és már nem volt tanulói jogviszonyuk.

Magyar Idők
Megosztás a Google Pluson

0 megjegyzés:

Powered by Jasper Roberts - Blog