Breaking News

Radikálisan csökkent a menedékkérők száma

Miután jelentősen bővítették a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal menekültügyi apparátusát, így ma biztosítottak a beléptetéssel kapcsolatos feladatok feltételei – mondta el a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán Végh Zsuzsanna, az intézmény főigazgatója. A létszámbővítésre szükség volt, hiszen jelentősen megváltozott a tranzitzónában folyó munka – magyarázta.
A korábbinál sokkal szigorúbb ellenőrzésen és nagyon részletes meghallgatáson esnek át a tranzitzónába belépő menedékkérők, „a közelmúlt eseményeit figyelembe véve azt gondolom, nem is szorul magyarázatra, hogy miért fontos ez” – szögezte le a Kossuth Rádió reggeli műsorában Végh Zsuzsanna.

A főigazgató arról is beszámolt, hogy a menedékkérőket már nem csak a menekültügyi hatóság hallgatja meg – akár több órán keresztül, tolmács közreműködésével –, hanem azoknak a szolgálatoknak a munkatársai is, amelyek a biztonságért felelnek.

Hamar elhagyják az országot

A sokak által lassúnak tartott magyar gyakorlatot sok kritika éri – jegyezte meg a főigazgató –, de figyelembe kell venni, hogy a belépők mintegy 96 százaléka valamely befogadóállomásra kerül a tranzitzónákból, miután maga a jogszabály is kizárja, hogy ott huzamosabb tartózkodjanak.

Végh Zsuzsanna arról is beszélt: a tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a menedékkérők nagyon gyorsan elhagyják az országot, a magyar tranzitzónákat olyan bejutási lehetőségnek tekintik, amely megnyitja az utat számukra Európa belseje felé.
Ezeket az embereket nem lehet visszatartani anélkül, hogy a szabadságukat ne korlátoznák – ugyanakkor még mindig nem zárták le formálisan a hazánkkal szemben az őrizetbe vételi gyakorlat okán indult kötelezettségszegési eljárást – fűzte hozzá.

Bevált az új gyakorlat

Jelentős változást hozott a menekültek számában az a nyáron bevezetett gyakorlat, amely szerint az illegális határátlépőket – ha a határjeltől számított 8 kilométeren belül fogják el – visszakísérik a kiléptető kapukhoz és a tranzitzónákhoz irányítják.

Ennek köszönhetően, míg az év első 4 hónapjában erőteljes növekedés mutatkozott a hazánkba illegálisan bejutó külföldiek számát tekintve, addig ez a jogszabályváltozás hatályba lépését követően radikálisan visszaesett, ahogyan a menedékkérők száma is – világított rá a hivatal főigazgatója.
Végh Zsuzsanna arról is beszélt, hogy jelenleg néhány száz főre tehető a nyitott befogadóállomásokon, illetve az őrzött központokban tartózkodók száma, ami nagyságrendekkel kevesebb a 2015-ös, több ezres létszámhoz képest.

Nyitott befogadóállomásra azok kerülnek, akik önként jelentkeztek belépésre a tranzitzónában, zárt intézménybe, menekültügyi őrzött befogadóközpontba pedig többnyire azok kerülnek, akiket az „ország mélységében” fognak el, vagy esetleg már Ausztria felé a kilépéskor.

MTI

Nincsenek megjegyzések