Breaking News

Nekik ingyenes a Microsoft Office használat otthon

A felsőoktatásban résztvevő diákok február 17-étől otthon is ingyenesen használhatják a Microsoft Office szoftvert – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kedden az MTI-vel.


A tájékoztatás szerint a felsőoktatási intézmények valamennyi hallgatója öt számítógépen és öt mobil eszközön használhat otthon, ingyenesen bizonyos Microsoft termékeket és nyílt forráskódú szoftvereket. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. honlapján üzemel a központi regisztrációs rendszer, amelyen keresztül valamennyi hallgató elérheti a szoftvereket. 

Az ingyenes használat mellett minden diák 1 terabyte tárterületet is kap, továbbá a tanárok otthoni ingyenes felhasználását néhány héten belül további öt gépre terjesztik ki - írta a minisztérium.

A közlemény idézi Kara Ákost, az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkárt, aki a kiterjesztéssel kapcsolatban elmondta: a most felajánlott Office csomag és a megkötött megállapodás illeszkedik a kormány által meghirdetett Digitális Nemzet Fejlesztési Program céljaihoz, amelynek egyik legfontosabb területe a digitális készségek fejlesztése. A Tisztaszoftver programhoz 48 felsőoktatási intézmény csatlakozott, az ingyenes szoftverek így mintegy 300 ezer hallgatóhoz juthatnak el - mondta.

A Microsoft Office szoftver használata a magyar oktatási intézményekben, továbbá az általános- és középiskolai tanulók és tanárok számára tavaly december 4-étől már otthon is ingyenes a Tisztaszoftver program keretében, azonban a felsőoktatásban résztvevőkre csak mostantól vonatkozik a kezdeményezés. 

A kormány először 2002-ben kötött három éves megállapodást a Microsoft Magyarországgal a felsőoktatásban tanulók és oktatók részére elérhetővé tett ingyenes szoftvercsomagról, amelyet 2005-ben kiterjesztettek a közoktatásra is. A megállapodás alapján a licenszek beszerzése éves bérleti konstrukcióban, igen kedvező áron történik. Az informatikai vállalat mostani felajánlásának összértéke közel 8 milliárd forint évente a magyar felsőoktatásban - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI 

Nincsenek megjegyzések